8 tips om de concentratie bij kinderen te verbeteren

Kind concentratie

In de huidige wereld vol afleidingen en prikkels is het voor kinderen steeds moeilijker om zich langdurig op één taak te concentreren. Concentratie is echter een essentiële vaardigheid die kinderen nodig hebben om succesvol te zijn in hun studie, persoonlijke groei, interacties met anderen en later tijdens het uitoefenen van hun beroep. In dit uitgebreide artikel zullen we de uitdagingen van concentratie bij kinderen bespreken, en bieden we een breed scala aan tips en strategieën om de concentratie van je kind te verbeteren.

De uitdagingen van concentratie bij kinderen

Overvloed aan digitale afleidingen
De aanwezigheid van smartphones, tablets en andere elektronische apparaten kan de concentratie van kinderen aanzienlijk belemmeren. De constante notificaties, sociale media en online entertainment zorgen voor constante afleidingen die de focus kunnen verstoren.

Overvloed aan prikkels
Kinderen worden vaak blootgesteld aan een overvloed aan prikkels, zowel binnen als buiten de schoolomgeving. Lawaai en bewegingen kunnen de aandacht van kinderen afleiden en hun vermogen om zich te concentreren beïnvloeden.

Gebrek aan interesse en motivatie
Kinderen kunnen moeite hebben om zich te concentreren op taken die ze als saai, te moeilijk of irrelevant beschouwen. Een gebrek aan interesse en motivatie kan de concentratie verminderen en leiden tot snelle afleiding.

Tips om de concentratie bij kinderen te verbeteren

 1. Creëer een rustige, opgeruimde en georganiseerde omgeving.
  Hierin kunnen kinderen werken zonder veel afleiding. Minimaliseer lawaai, verminder visuele prikkels en zorg voor een opgeruimde werkruimte die bevorderlijk is voor concentratie. Een rustige omgeving kan de focus van kinderen verbeteren en hen helpen beter te concentreren op hun taken.

 2. Stel duidelijke doelen en verwachtingen. 
  Help kinderen bij het stellen van duidelijke doelen voor hun taken en benadruk het belang van concentratie. Bespreek de verwachtingen en beloon hen wanneer ze erin slagen om zich gedurende een bepaalde periode te concentreren. Het stellen van doelen en het belonen van succesvolle concentratie kan kinderen motiveren en hen helpen op hun inspanningen te richten.

 3. Beperk schermtijd.
  Stel grenzen aan het gebruik van elektronische apparaten, met name tijdens het studeren of het uitvoeren van taken die concentratie vereisen. Moedig kinderen aan om schermtijd te beperken en alternatieve activiteiten te verkennen die de concentratie bevorderen, zoals lezen, puzzelen of buitenspelen. Het verminderen van schermtijd kan helpen om afleidingen te minimaliseren en de aandacht te verlengen.

 4. Gebruik de techniek van “gedeelde aandacht”.
  Kinderen kunnen soms moeite hebben om zich langdurig op één taak te concentreren. Een effectieve strategie is de techniek van “gedeelde aandacht”. Dit houdt in dat ze korte periodes van concentratie afwisselen met korte pauzes om even te ontspannen en te herstellen. Bijvoorbeeld 25 minuten geconcentreerd werken, gevolgd door 5 minuten pauze. Deze afwisseling kan de concentratie verbeteren en vermoeidheid verminderen.

 5. Stimuleer fysieke activiteit en gezonde levensstijl.
  Regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl dragen bij aan het verbeteren van de concentratie bij kinderen. Moedig fysieke activiteiten aan, zoals buiten spelen en sporten en zorg voor voldoende rust en gezonde voeding. Lichaamsbeweging stimuleert de bloedtoevoer naar de hersenen, wat de concentratie en alertheid kan verhogen.

 6. Breng structuur aan in de dagelijkse routine.
  Een gestructureerde dagelijkse routine kan kinderen helpen bij het ontwikkelen van concentratiegewoonten. Creëer vaste tijden voor studie, taken en vrije tijd en moedig kinderen aan om zich tijdens de studieperioden te concentreren. Consistentie in de dagelijkse routine kan kinderen helpen zich beter voor te bereiden en hun aandacht beter te richten.

 7. Leer ontspanningstechnieken aan.
  Het aanleren van ontspanningstechnieken kan kinderen helpen om zich beter te concentreren. Dit kan onder andere door ademhalingsoefeningen en spierontspanningsoefeningen. Ontspanningstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een kalme geest die beter in staat is om zich te concentreren.

 8. Bied interessante en uitdagende activiteiten aan.
  Kinderen hebben meer kans om zich te concentreren op taken die ze interessant en uitdagend vinden. Stimuleer hun nieuwsgierigheid en bied activiteiten aan die hun interesse wekken. Dit kan onder andere creatieve projecten, wetenschappelijke experimenten of probleemoplossende spellen omvatten. Interessante en uitdagende activiteiten kunnen de intrinsieke motivatie vergroten en de concentratie stimuleren.

Conclusie:

Hoewel de uitdagingen van concentratie bij kinderen reëel zijn in de moderne wereld, kunnen we als ouders en opvoeders stappen ondernemen om de concentratie te verbeteren. Door een geschikte omgeving te creëren, duidelijke doelen te stellen, schermtijd te beperken, de techniek van “gedeelde aandacht” toe te passen, een gezonde levensstijl te bevorderen en ontspanningstechnieken aan te leren, kunnen we kinderen helpen bij het ontwikkelen van sterke concentratievaardigheden. Met geduld, consistentie en ondersteuning kunnen we kinderen helpen om hun volledige potentieel te bereiken en succesvol te zijn in hun leerproces en hun toekomstige werkzaamheden.