Blind leren typen, maar hoe moet je eigenlijk leren?

Blind leren typen

Het antwoord op de vragen hoe kun je leren en hoe goed leer je zijn zeker belangrijke vragen. Toch is het blind leren typen als elk ander leerproces waarbij je stap voor stap een aantal fasen doorloopt. We nemen je mee in 7 stappen.

 1. Besluit dat je graag blind wil leren typen.
  Het begin van de reis is de beslissing dat je je vaardigheden wilt ontwikkelen. Stel jezelf of je kind de vraag: Waarom heb je het nodig? Wat zijn de voordelen van bijvoorbeeld blind leren typen? Het stellen van deze vraag is belangrijk omdat je wanneer je blij aan iets nieuws begint ook frustratie of angst kan voelen als het begin misschien niet makkelijk is en je de eerste moeilijkheden ervaart. Dat is normaal! Een doel dat je voor ogen hebt kan je dan over de 1e obstakels heen helpen.
 2. Check je typesnelheid
  Door een snelheidstest te doen weet je waar jij of je kind momenteel staat. Maak je geen zorgen als je niet tevreden bent, want je doel is om te leren! En hoe lager de snelheid, hoe meer je kan groeien. Het kan heel motiverend werken als jij of je kind na een tijdje al de vorderingen merkt ten opzichte van de typesnelheid die je voor de cursus had.
 3. Zoek een passende typecursus
  Zonder een leerschema is het heel makkelijk om een excuus te vinden om niet te oefenen. Een leuke en goede (online) typecursus helpt je om je doel serieus te nemen en echt resultaat te gaan zien.
 4. Doe elke dag een les
  Een online typecursus geeft aan wat de meest ideale en snelste manier is om blind te leren typen. Dit varieert per cursus, maar in de basis is het goed elke dag in ieder geval een half uurtje de tijd te nemen voor een les. Zeker met de huidige typecursussen die veel met games werken is het leerproces veel leuker en dit werkt motiverend.
 5. Controleer je voortgang
  Kun je al wat typen zonder op het toetsenbord te kijken? Werkt je spiergeheugen al? Voel je je al zekerder dan in het begin? Worden de resultaten van een snelheidstest beter? Als je deze vragen met ja kunt beantwoorden dan gaat het goed! En zo nee, blijf dan oefenen.
 6. Houd vol!
  Er is geen magische manier om snel blind te leren typen. Alleen oefening baart kunst en alleen door vol te houden kun je van een goede ‘blind typer’ een uitstekende ‘blind typer’ worden.
 7. Wees blij met het resultaat
  Niets is zoeter dan de smaak van overwinning. Als jij of je kind ziet dat het doel bereikt is, dan weet je dat het het proberen waard is geweest!