De juiste houding tijdens de typecursus

De gemiddelde cursusduur van een typecursus is een paar maanden. In deze maanden zit je per dag waarschijnlijk langer achter een computer dan dat je gewend bent. Een goede werkhouding is dan van groot belang want voordat je er erg in hebt kunnen de eerste nek-, rug- of schouderklachten zich manifesteren. Als je fanatiek bezig bent met je typecursus vergeet je al snel om op een goede werkhouding te letten, maar wil je fysiek en mentaal fit blijven dan is een goede werkhouding achter je computer essentieel! Maar wat is een goede houding en waarop moet je letten tijdens het maken van een typecursus en de tijd die je daarna doorbrengt achter je computer.
Voorkom klachten
Het is al langer bekend dat zitten en weinig bewegen niet goed voor je is. Veel gezondheidsproblemen, zowel lichamelijke als mentale klachten, komen voort uit het lang achter elkaar zitten. Wat vaker bewegen kan een heel aantal klachten voorkomen zoals:
- het verminderen van de kans op Diabetes type-2,
- het vertragen van verouderingsprocessen,
- het voorkomen van gewichtstoename,
- het voorkomen van een verhoging van cholesterol en bloeddruk,
- het houdt mentale problemen als stress en depressie op afstand,
- het hart blijft gezonder,
- het zorgt voor een goede nachtrust,
- het geeft je een beter gevoel van welzijn.
Niet lang zitten en vaker bewegen levert dus best een hele lijst aan voordelen op. Maar hoe zorg je dat het zitten en bewegen op een goede manier gebeurd?
Bewegingstips
Door vaker te bewegen wordt de bloedcirculatie weer aangezet en voorkom je een statische lichaamshouding die het gevolg is van lang zitten. Als je zittend werk doet zet dan een wekker die je om de 20 minuten eraan herinnert even te bewegen. Dit kan zijn even opstaan en een stukje lopen of wat eenvoudige oefeningen doen als touwtjespringen, opdrukken of 4 squats. Ook tijdens het zitten kun je proberen zoveel mogelijk te bewegen door bijvoorbeeld de stand van je benen te wisselen, je schouders en nek heen en weer te draaien, je rug te strekken en van houding te wisselen. Of probeer eens met je andere hand de muis te gebruiken. Verder is het letten op een goede ademhaling van belang. Haal zo af en toe eens een diepe buikademhaling en adem rustig volledig uit. Je kunt er ook voor kiezen actief achter je bureau te zitten op bijvoorbeeld een skippybal/balanceball of met fietstrappers onder je bureau.
Zithouding
Naast het vaker bewegen kun je ook letten op je zithouding. Om een juiste houding aan te nemen is het belangrijk dat de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte staat. Met een los toetsenbord en een aparte muis kun je een goede afstand tot je beeldscherm nemen. Maak een vuist en strek je arm recht naar voren, dat is het punt waar je beeldscherm zou moeten staan.
De hoogte van je stoel moet zo zijn dat je met je voeten plat op de grond kunt staan, waarbij je knieën een hoek van 90 graden hebben. Verder is de afstelling van de armleuning belangrijk zodat de ellebogen altijd ondersteund zijn. Hiermee voorkom je te veel spanning in de schouders. Het instellen van de hoogte van de armsteun doe je door je vingers op je sleutelbeen te plaatsen en de elleboog te laten hangen. De armsteun moet dan net de onderkant van je elleboog raken zodat je arm precies wordt ondersteund. Ten slotte is het belangrijk dat er genoeg steun in de rug is en dat de knieën niet strak tegen de zitting komen. Dit kun je instellen door de zitdiepte aan te passen die ervoor zorgt dat de onderrug en het bekken meer steun hebben.