De typesnelheid records

Wat zijn de records 's werelds snelste typisten?

Records typen

Al eens bedacht wat het gemiddelde aantal woorden is dat per minuut wordt getypt? Dat zijn er 41, wat neerkomt op het typen van 1 woord per 1,3 seconden. Met een gemiddelde van 37 woorden per minuut (wpm) zijn vrouwen iets langzamer dan mannen met gemiddeld 43 wpm. De gemiddelde nauwkeurigheid van wat we typen is 92%. Dit houdt in dat er per 100 woorden ongeveer 8 verkeerd gespelde woorden zijn. Dat het aantal wpm nog veel sneller gedaan kan worden laat het komende overzicht zien van ’s werelds snelste typisten op allerlei soorten toetsenborden, van typemachines tot op smartphones. Check alle type typesnelheidsrecords maar eens..je zult je verbazen!

Traditionele typemachine

Met een indrukwekkende snelheid van 216 wpm is in 1946 het wereldrecord voor typen gevestigd door Stella Pajunas.

Typecompetitie van 1 uur

In 1923 lukte het Albert Tangora om op een handmatige typemachine gemiddeld 147 wpm te halen. Dat is meer dan 8000 woorden. Reken maar na hoe snel dit is. Met het gemiddelde van 41 wpm zit je na een uur op ongeveer 2500 woorden.

Op een Dvorak-toetsenbord

Dit toetsenbord is ontworpen om vingerbewegingen te verminderen. Barbara Blackburn wist in 2005 een recordsnelheid van 216 wpm te halen. Haar gemiddelde snelheid varieerde tussen 150 en 170 wpm.

Op een stenotypemachine

Mark Kinlingsbury is de snelste rechtbankverslaggever ter wereld. Hij heeft een ongelooflijke 360 wpm gehaald met een nauwkeurigheid van 97%.

Op een touchscreen

In Brazilië is Marcel Fernandes Filho erin geslaagd een vooraf bepaald bericht van 100 tekens in 17 seconden te typen. Dit deed hij op een iPhone met de Fleksy-toetsenbordtoepassing. Omgerekend naar het aantal wmp zou je dan uitkomen op ongeveer 350 wpm.

Op een ouderwetse mobiele telefoon

Momenteel is het wereldrecord van Yousef Ahmed Abdul Saboor. Hij heeft een indrukwekkende vingerkracht en presteerde het om in 29,43 seconden een bericht van 160 tekens te typen. Omgerekend zit je dan op ongeveer 320 wpm.

Snelste type taal

Tot slot nog een weetje over wat de snelste taal is om in te typen. Misschien denk je dat dit 1 van de op het Latijn gebaseerde talen is, maar dat zijn enkele Aziatische talen die enorme typesnelheden mogelijk maken. Dit komt door de hoge dichtheid aan informatie in hun karakters en effectieve auto-correct systemen.