Waarom games jouw kind zo goed leren typen

Leren typen met games

Het is tegenwoordig niet alleen een handige vaardigheid om te kunnen typen voor je studie of je werk. De communicatie met dierbaren verloopt heel vaak via social media en we ‘praten’ heel vaak door middel van tekstberichten. Steeds meer ouders en onderwijzers begrijpen het belang om kinderen al van jongs af aan typevaardigheden aan te leren. Typelessen met geavanceerde typespelletjes helpen daarbij! Ze zijn vermakelijk en interactief en scoren goed bij kinderen.

Gamificatie

Het gamificeren van wat je aan wilt leren maakt dat leren leuk wordt. Door het aanwenden van spelprincipes en speeltechnieken wordt het gedrag op een positieve wijze gestuurd. De meeste ouders hebben zelf niet de schoolervaring van het leren via games, laat staan met typespelletjes, waardoor je er wat terughoudend tegenover kan staan. Het is boeiend te zien hoe het leerproces verloopt door middel van games. Als je als ouder eenmaal ziet hoe betrokken een kind is bij het volgen van een online typecursus en hoe gemotiveerd een kind wordt om de vaardigheden te verbeteren, wordt het al makkelijker om deze manier van leren te benutten. Om hier dieper op in te gaan volgen 4 redenen waarom het een geweldige manier is om te leren typen met typespelletjes, die trouwens  tegenwoordig niet onder doen aan de huidige eisen van een goede computergame!

1. Games zijn boeiend en leuk

De meeste games zijn zo gemaakt dat ze de aandacht van de spelers weten te trekken. Het is leuk en interactief, waardoor het plezier geeft ermee bezig te zijn. Deze betrokkenheid motiveert kinderen om vol te houden ondanks meerdere mislukkingen. Als een uitdagende taak gehaald wordt geeft dit een gevoel van succes en voldoening. Gamend leren bevordert de cognitieve ontwikkeling. Kinderen leren spelenderwijs belangrijke vaardigheden als doorzettingsvermogen en volharding die hen ook op lange termijn voordelen bieden.

2. Games geven beloning

Games straffen kinderen niet voor falen. Ook als je maar een paar niveaus haalt feliciteert de game je en zet je kind ertoe aan om het de volgende keer nog harder te proberen. Kinderen geven er de voorkeur aan dat elke inspanning, hoe klein ook, wordt erkend en beloond. Games zijn hiervoor ontworpen waarbij elke actie naar een beloning toewerkt. Het stimuleert dat inspanning de moeite waard is en dat elke poging je een stap dichterbij het behalen van een nieuw niveau brengt. Het aanleren van typevaardigheden is niet per definitie leuk. Door het toevoegen van games in het onderwijs- en leerproces wordt het soms misschien wat saaie en routinematige typen toch een boeiende uitdaging voor je kind.

3. Games bevorderen de hand-oogcoördinatie

Bij het aanleren van blind typen is het belangrijk dat de focus op het scherm wordt gehouden in plaats van dat je kind telkens naar de toetsen kijkt. De meeste typespellen moedigen aan om de ogen op het scherm te houden terwijl de vingers automatisch de gewenste letters vinden. Door regelmatig games te spelen wordt het spiergeheugen van je kind bevorderd en ontwikkelt het een nauwgezette hand-oogcoördinatie. Ze leren spelenderwijs de juiste vingerposities en kunnen uiteindelijk snel en nauwkeurig typen.

4. Games motiveren tot verbetering

Kinderen willen gemotiveerd worden om iets nieuws te leren. Games zijn ontworpen om van leren een uitdaging te maken en vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren. Het gevoel te falen krijgt weinig tot geen voet aan de bodem omdat er geen risico’s zijn tijdens het leerproces. Hoogstens is het bij een 1e poging niet direct perfect, maar je kind kan zichzelf blijven verbeteren. Games moedigen aan tot een mentaliteit van blijven proberen, ontwikkelen en verbeteren. Dit draagt eraan bij dat je kind het hele leerproces gemotiveerd blijft.

Kortom. Games spelen is een geweldige manier om te leren. Snel en nauwkeurig leren typen zijn goede voorbeelden van vaardigheden die sterk profiteren van het proces van gamificatie.