Gratis leren typen

Gratis typecursus

Een kwalitatief goede typecursus voor je kind kan voor sommigen een (te) kostbare uitgave zijn. Om toch vaardig en blind te kunnen leren typen kan een gratis typecursus een goed alternatief lijken. Echter kleven er nadelen aan het gratis leren typen en kan het van invloed zijn op de motivatie en het uiteindelijke resultaat. Hierbij valt te denken aan de volgende punten:

  • Om deze typecursussen gratis te kunnen aanbieden worden er bij de meeste cursussen advertenties geplaatst die als hinderlijk kunnen worden ervaren.
  • Er is geen (persoonlijke) begeleiding aanwezig. Voor veel kinderen werkt een persoonlijke coach motiverend. Daarnaast kan een begeleider goed de voortgang in de gaten houden en waar nodig tips geven voor verbetering van de resultaten.
  • Bij een gratis typecursus zijn de resultaten niet inzichtelijk voor de ouders/begeleiders. 
  • De leskwaliteit kan niet tippen aan de typecursussen waarvoor betaald moet worden. Hierdoor kunnen kinderen de typecursus als saai ervaren en zal dit ten koste gaan van de motivatie. 

Een groot voordeel is natuurlijk de besparing die een gratis typecursus oplevert en je hebt niet te maken met een licentie die een jaar geldig is. Als je een kind hebt met een ijzersterke motivatie, dan zou je kunnen overwegen hem of haar een gratis typecursus te laten volgen. 

Betaalde typecursussen met een hoge kwaliteit en een goede motiverende werking hoeven overigens niet duur te zijn. De typecursus van bijvoorbeeld Pica Typen kost € 69,- en krijgt een zeer hoge beoordeling van Feedback Company. 
Voor deze prijs krijgt je kind een goede interactieve typecursus met een gave lay-out waarbij ook nog eens persoonlijke begeleiding inbegrepen zit. Picatypen staat daarom bekend om een typecursus waarmee je kind op een snelle en efficiënte manier blind leert typen.

Update: Tijdelijk is deze typecursus in de aanbieding voor maar € 69,- i.p.v. 79,- !

 

 

Hieronder vind je een overzicht van typecursussen die gratis worden aangeboden. Al deze typecursussen worden alleen online aangeboden. In bijna alle gevallen zijn de gratis typecursussen niet alleen voor kinderen geschikt maar ook voor volwassenen. 

1.

Gratis typecursus Typelesonline

Typelesonline.nl is een gratis typecursus die door zijn eenvoudige en effectieve opzet geschikt is voor zowel kinderen als ouderen. Het doel van deze typecursus is om met korte methodische oefeningen zo snel mogelijk vaardig en blind te leren typen. Deze typecursus is geschikt voor het QWERTY toetsenbord wat in Nederland de standaardindeling is en voor het AZERTY toetsenbord die in met name België gebruikt wordt. Nadeel aan deze typecursus is dat het een vrij saaie typecursus is en dit een demotiverende werking kan hebben. 

2.

Gratis typecursus Tipp10

Deze gratis typecursus die sinds kort ook in het Nederlands beschikbaar is, komt in vele Duitse testresultaten als winnaar uit de bus. Ook verschillende magazines als Computer Bild, Chip en Giga zijn zeer te spreken over deze typecursus. Niet voor niets dat deze typecursus, die al meer dan 3 miljoen keer gedownload is, vaak op scholen en universiteiten gebruikt wordt. Deze typecursus kun je online zonder installeren gebruiken maar het is ook mogelijk de cursus te downloaden zodat je het offline kan gebruiken.

 

3.

TypeOlymp biedt zowel een gratis als een betaalde typecursus. Op hun website noemen ze deze twee versies de  recreatieve en de professionele typecursus. Waar de gratis versie zich in profileert ten opzichte van andere gratis typecursussen, is dat deze cursus – net als veel betaalde typecursussen tegenwoordig – in een gamevorm wordt aangeboden. Daarnaast  kunnen prijzen worden gewonnen en de statistieken worden bijgehouden. Dit alles heeft een motiverende uitwerking op de deelnemers van een typecursus.  

4.

Gratis typecursus Rapid Typing Tutor

Rapid Typing Tutor is een gratis programma dat vooral door de animaties bij kinderen in de smaak kan vallen. Deze typecursus zal gedownload moeten worden om het te kunnen gebruiken. Na het instellen van de Nederlandse taal kun je direct aan de slag. Tegelijk met de te typen teksten wordt een afbeelding getoond van een toetsenbord en een hand. Op deze afbeelding wordt aangeven weke toets moet worden ingetikt. Een soort van virtueel toetsenbord met gekleurde zones om de juiste typepositie voor de hand onder de knie te krijgen. Ondertussen worden uw  prestaties keurig bijgehouden en zijn deze meteen in te zien.