Razendsnel foutloos typen

Er zijn altijd mensen die razendsnel en nauwkeurig kunnen typen terwijl anderen worstelen met zelfs de eenvoudigste woorden. Maak je geen zorgen, er zijn effectieve typetechnieken om een hogere snelheid en grotere nauwkeurigheid te bereiken.
Hoe verbeter je je typesnelheid en -nauwkeurigheid
Basispositie van de vingers
Als je goed wil leren blind typen dan is de basispositie van de vingers het belangrijkste startpunt. Je begint met de startrij of thuisrij van je toetsenbord. Bij de meesten zal deze rij bestaan uit de letters ASDFGHJKL: op het zogenaamde QWERTY toetsenbord. Daarbij is de positionering van de vingers zo dat de wijsvinger van de linkerhand op de ‘F’ en de wijsvinger van de rechterhand op de ‘J’ rust. Bij de meeste toetsenborden is er een kleine verhoging aangebracht op deze 2 toetsen zodat je op tastzin altijd weer met je wijsvingers naar de juiste uitgangspositie kan gaan. De overige vingers worden er naast geplaatst waarbij de linkerpink op de ‘A’ rust en de rechterpink op de dubbele punt. Dit is de basispositie van de 10 vingers waarnaar de vingers telkens terugkeren. Vanuit deze positie leer je de andere letters en tekens op het toetsenbord te vinden.
Oefenen en trainen
Leer de basispositie door elke dag te oefenen, totdat je elke toets op de startrij kunt indrukken zonder naar het toetsenbord te kijken. Je kunt dan woorden typen als ‘DAS’, ‘GAS’, ‘JAS’, ‘KAS’, ‘LAS’, ‘KAF’, ‘HAK’, ‘LAK’, ‘DAK’ enz. Vervolgens leer je op dezelfde manier de rij boven en onder de startrij te typen. Je vingers staan in de basispositie en elk van je vingers gaat naar de toets direct boven en onder de startrij. De linker wijsvinger reikt daarbij naar de ‘R’, ‘T’ en ‘V’, ’B’. De rechter wijsvinger reikt naar de ‘Y’, ‘U’ en ‘N’, ‘M’. Omdat de wijsvinger het meest mobiel is kan je daarmee een groter aantal toetsen bedekken.
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen vormt uiteindelijk de basis voor een goed resultaat. Trainen met woorden is leuk en een perfecte manier om je vingergeheugen te ontwikkelen, maar de echte test is het typen van een grote alinea uit bijvoorbeeld een boek. Zo kun je wennen aan het aaneenschakelen van woorden.
Tips en advies
De meest effectieve manier om te leren typen is dus door middel van het opbouwen van spiergeheugen in je vingers. Dit kost tijd en inzet en het advies is om een (online) typecursus te volgen om zeker te zijn van voldoende resultaat en een goede typevaardigheid. Om typetechnieken te oefenen is er tegenwoordig keuze uit veel online typecursussen. Naast het blind leren typen zijn er nog wat handige tips om je typesnelheid en -nauwkeurigheid te verbeteren:
- Houd de vingers dicht bij de toetsen om de afstand te verkleinen en de belasting te verminderen.
- Houd een typeritme aan met vergelijkbare tijdsintervallen voor elke toetsaanslag.
- Richt je ogen op de inhoud terwijl de vingers de toetsen zoeken.
- Onthoud dat 80 procent techniek is en dat snelheid + nauwkeurigheid beide 10 procent is.
Door een juiste houding kun je gezondheidsklachten als bijvoorbeeld RSI voorkomen:
- Houd minimaal 50 cm afstand tussen ogen en scherm en zorg voor een minimale tafelbladhoogte van 70 cm.
- Zet je voeten plat naast elkaar neer op de grond.
- Houd je vingers licht gebogen en de polsen van het toetsenbord af.